BAHAYA!! ADAKAH KABINET ANDA MASIH MENGGUNAKAN BAHAN INI?

Bahaya Kitchen Cabinet Petua

Bahaya!!! Adakah Kabinet Anda Masih Menggunakan Bahan Ini?

Setiap pengelasan papan adalah bergantung kepada kadar bahan kimia (formaldehid )  yang terkandung dalam papan yang dihasilkan. Walaupun penggunaan formaldehid  yang tinggi dapat menguatkan lagi kekuatan dan ketahanan sesebuah papan, namun ianya akan dikategorikan sebagai papan yang rendah kualitinya disebabkan kandungan bahan kimia yang tinggi dan membahayakan manusia. Bahan kimia (formaldehid ) ini tidak dapat dilihat secara kasar, namun ianya dapat memberi impak yang negatif kepada kesihatan kita samada dalam jangka masa yang panjang atau pendek.

Apa Itu Formaldehid?

Formaldehid merupakan sejenis molekul yang tidak bewarna, tidak mudah terbakar, dan mempunyai bau yang kuat. Kebiasaannya berfungsi sebagai gam dalam perindustrian pembuatan kayu.

Di mana Formaldehid Dijumpai?

Formaldehid terdapat dalam:

  • Resin yang digunakan dalam pembuatan produk kayu komposit (iaitu, papan lapis kayu keras, papan partikel dan papan gentian berkepekatan sederhana).
  • Bahan binaan.
  • Produk isi rumah seperti gam, kain, cat, produk kertas dan lain-lain.

Bagaimana Anda Boleh Terdedah Kepada Formaldehid?

Cara utama anda boleh terdedah kepada formaldehid adalah dengan menghirup udara yang mengandungi formaldehid yang dilarutkan. Setiap orang terdedah kepada sedikit formaldehid di udara yang telah dilepaskan dari produk, termasuk produk kayu komposit.

Kesan terhadap Kesihatan

Formaldehid boleh menyebabkan kerengsaan kulit, mata, hidung, dan tekak. Tahap pendedahan yang tinggi boleh menyebabkan beberapa jenis kanser.

Kesan kesihatan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi terdapat golongan yang lebih mudah terdedah kepada kesan negatif formaldehid, iaitu kanak-kanak, ibu mengandung  atau golongan yang mempunyai asma dan ganguan pernafasan yang lain.

Bagaimana anda boleh melindungi diri anda dan keluarga anda daripada formaldehid

Kerana sumber utama formaldehid di dalam rumah biasanya dari bahan binaan, pastikan kayu di rumah anda tidak diproses menggunakan kandungan formaldehid yang tinggi. Apabila membina atau mengubah suai rumah, atau apabila membeli perabot kayu dan perabot untuk menyimpan di rumah anda, pastikan anda memilih gred kayu yang betul.

Jika anda perlu menggunakan kayu yang diproses seperti MDF, pilih jenis kayu yang tidak mempunyai kandungan formaldehid yang tinggi.

Tahap formaldehid di rumah juga dapat dikurangkan dengan memastikan proses pengudaraan  di rumah anda berjalan dengan lancar  di mana udara boleh masuk dan keluar secara bebas, dan mengekalkan tahap kelembapan dengan menggunakan “dehumidifier ”  atau penghawa dingin. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *